Ефективне лікування алкоголізму та наркоманії

АНОНІМНО — ЦІЛОДОБОВО

0800 330 359

viber
alc
alc
Чи можна вживати алкоголь під час вагітності - “Вибір+” Львів.

Чи можна вживати алкоголь під час вагітності

Все більш актуальним в нашій країні стає лікування жіночого алкоголізму, причому за допомогою до фахівців центру “Вибір+” нерідко звертаються вагітні жінки. Такі пацієнтки усвідомлюють ризики, пов’язані з вживання спиртного при виношуванні дитини, але є й ті, хто до останнього не хоче відмовлятися від згубної звички. Далі ми розповімо про те, як саме впливає алкоголь на організм майбутньої матері і плоду, і що робити для позбавлення від залежності на ранніх термінах.

Яка доза алкоголю безпечна під час вагітності

Дізнавшись про вагітність, далеко не всі дівчата відмовляються від вживання спиртних напоїв. Це підтверджують дослідження в різних країнах світу, включно з Україною, де в першому триместрі випиває до 35% майбутніх матусь. І це незважаючи на однозначні рекомендації лікарів, які наполягають на тому, що будь-яка кількість алкоголю призводить до негативних наслідків для дитини. Безпечної дози в даному випадку не існує, більше того, гінекологи і репродуктологи радять відмовитися від згубної звички за 1-2 роки до планування вагітності, щоб організм очистився.

Основні міфи, пов’язані з можливістю вживання спиртного на ранніх термінах:

  • немає чіткого визначення дози алкоголю, яка є небезпечною для плода – дійсно, такої інформації немає, але є докази того, що випивка провокує аномалії розвитку внутрішніх органів;
  • є публікації вчених, де вказано, що вагітні можуть випити літр пива або сидру 1 раз в тиждень без ризику зменшення ваги новонародженого. Нехай на вагу це не вплине, зате можна зіткнутися з фетальним алкогольним синдромом і навіть втратити малюка;
  • в перші тижні ще не сформована плацента, так що ніяких шкідливих речовин дитина не отримає. Це помилка, оскільки продукти розпаду етилового спирту поширюються по всьому організму, включаючи матку, через що виникає велика ймовірність передчасного переривання вагітності.

Якщо хочете, щоб син або дочка народилися без відхилень і у визначений термін, то пити не можна категорично. Тим, хто не здатний самостійно відмовитися від алкоголю, необхідно звернутися по наркологічну допомогу. Особливо обережними в плані прийому спиртного повинні бути дівчата з системними захворюваннями, патологіями репродуктивної системи і ті, у кого зачаття відбувається за допомогою ЕКЗ.

Вплив алкоголю на розвиток плода

Організм дитини і матері – єдина взаємопов’язана система, і все, що робить жінка, відбивається на малюкові. Завдяки сотням досліджень відомо, що алкоголь небезпечний на кожному триместрі вагітності. Навіть при невеликій для дорослого дозі малюк відчуває важке похмілля і не може нормально розвиватися.

Серед найбільш серйозних наслідків алкоголізму у вагітних:

  1. Патології розвитку сечостатевої та серцево-судинної системи.
  2. Викидень і передчасні пологи.
  3. Збої органів дихання і травлення.
  4. Зниження ваги в 68% випадків.
  5. Черепно-лицьові дефекти, відсутність або деформації кінцівок.
  6. Нестача кисню.
  7. Аномалії обличчя.
  8. Метаболічні порушення.
  9. Захворювання нервової системи, психічні відхилення.
  10. Формування вродженої алкогольної залежності.

У довгостроковій перспективі вживання матір’ю спиртних напоїв може призвести до поганої здатності до навчання, зниження когнітивних функцій мозку, уповільнення фізичного розвитку і проблем із зачаттям в дорослому віці.

З огляду на багатоаспектний негативний вплив на дитину при вживанні матір’ю спиртних напоїв, важливо якомога швидше отримати кваліфіковану наркологічну і психологічну допомогу, звернувшись у центр реабілітації алкоголіків.

Лікування алкоголізму на ранніх термінах вагітності

Самостійно перемогти зловживання випивкою складно, а в період виношування дитини це зробити взагалі неможливо і небезпечно, оскільки:

  • постійно відбуваються гормональні скачки;
  • відмова від спиртного без підтримувальної терапії може спровокувати різке погіршення стану;
  • є ймовірність вступу в конфлікт прийнятих препаратів;
  • є можливість в будь-який момент купити алкогольні напої;
  • жінка знаходиться в своєму звичайному оточенні і стикається з тими проблемами, які спровокували залежність;
  • існує небезпека різкого погіршення самопочуття і викидня.

Єдиним дієвим способом боротьби з хворобою є комплексна терапія в стаціонарі, де вагітна буде перебувати під цілодобовим наглядом медиків і зможе спілкуватися з психологом. У лікування таких пацієнток є ряд особливостей, які потрібно враховувати:

  • необхідність постійного відстеження розвитку плода;
  • ретельний підбір лікарських засобів для детоксикації та стабілізації стану – використовуються препарати, які не здатні негативно позначитися на малюкові;
  • акцент на психокорекцію – у жінок залежність відбувається як наслідок стресів, глибинних страхів і травм, тому спілкуванню з психологами і аддиктологами приділяється особлива увага;
  • більш тривале перебування в клініці – це пов’язано з високим ризиком зриву до моменту усунення потреби в спиртному на рівні психіки;
  • післяреабілітаційна підтримка – психолог повинен бути завжди на зв’язку, щоб допомогти впоратися з проблемами і уникнути рецидиву.

Вчасно пройшовши повноцінне лікування від алкоголю Львів в клініці “Вибір+”, ви зможете виносити і народити здорову дитину, яка не матиме вродженої залежності від спиртних напоїв.

Leave a Comment

(0 Comments)

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *